Να ποια είναι η πραγματική αλήθεια

 1d8aba9ce97cc0c70804ba5bf36ae3de_M

Ήταν ένα μικρό, χαριτωμένο κοριτσάκι, όταν το υιοθέτησε η οικογένεια. Ο θετός πατέρας το λάτρευε. Η μητέρα από την άλλη, κάτι περίεργο έβλεπε στα μάτια του. Μπροστά τους χαμογελούσε με τρόπο τρισχαριτωμένο. Μέχρι να κλείσει η πόρτα και να σβήσουν τα φώτα. Μετά η μορφή του μικρού κοριτσιού άλλαζε, γινόταν σκληρή, κακιά, διαβολική. Περίμενε να κοιμηθούν όλοι και έτρεχε στο δωμάτιο των δύο μεγαλύτερων κοριτσιών, των υποτιθέμενων αδελφών της. Τους έκοβε τις μπούκλες και τις έκρυβε τις μεν στο μαξιλάρι της άλλης, ώστε να αλληλοκατηγορούνται. Τους έκαιγε τα δάχτυλα, τους έσκιζε τα ρούχα, τους χάραζε τα παπούτσια. Αλλά το πρωί ήταν ένας άγγελος.

Τα χρόνια περνούσαν και η μικρή γινόταν πιο όμορφη, αλλά και πιο κακιά. Τα περισσότερα ζώα της οικογένειας είχαν σφαγιαστεί. Από λύκους νόμιζαν! Δεν ήξεραν…

Μια μέρα ο πατέρας πέθανε. Έκλαψε με μαύρο δάκρυ! Κανείς δεν είδε το κρεμμύδι κάτω από το λευκό μαντήλι. Ύστερα, για να γίνει αγαπητή στα μάτια του αφελή κόσμου, αυτοονομάστηκε Σταχτοπούτα. Πήρε ένα σκουπάκι και καθάριζε καθημερινά τις στάχτες από το τζάκι.  Όλες οι στάχτες βρίσκονταν τυχαία κάτω από τα στρώματα των κοριτσιών ή της μητέρας, μέσα στο μπάνιο, στο βάζο με το αλεύρι. Την εκμεταλλεύονταν έλεγε, η μητριά και η αδελφές της και την έβαζαν να κάνει δουλειές. Κι επειδή ήταν πονηρή, δεν το διατυμπάνιζε, απλά το άφηνε να φανεί! Κι όλοι την πίστευαν! Ακόμα κι εσείς…

Το βράδυ του μεγάλου χορού, εκβίασε τις τρεις γυναίκες πως αν δεν της ράψουν το καλύτερο φόρεμα κι αν δεν της αγοράσουν τα πιο ακριβά κρυστάλλινα γοβάκια, θα καταγγείλει στο χωριό πως την κακοποιούσαν και θα τις έκλεινε φυλακή. Τι να κάνουν κι αυτές, υπέκυψαν.

Την υπόλοιπη ιστορία την ξέρετε! Εξαιρετικό παραμύθι… Με αίσιο τέλος! Για τους παραμυθάδες, βέβαια! Θέλετε να μάθετε τι έγινε μετά;

Το μόνο καλό ήταν πως γλίτωσαν οι τρεις άμοιρες γυναίκες από αυτόν τον διάβολο. Τη φορτώθηκε, όμως, ο πρίγκιπας. Τα ίδια έκανε και με αυτόν. Στις αρχές ήταν τόσο γλυκιά, τόσο γλυκομίλητη, όπου όλο το παλάτι είχε να λέει για την ομορφιά και την καλοσύνη της. Έπεισε τον κακομοίρη και έγραψε όλη την περιουσία στο όνομά της. Μέχρι που μια μέρα ο πρίγκιπας εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Ούτε ίχνος του δεν βρέθηκε. Με μαύρο δάκρυ έκλαιγε η χήρα! Την είχε αφήσει και έγκυο. Μια χήρα βασίλισσα με έτοιμο τον κληρονόμο.

Πέρασαν κι άλλα χρόνια. Κατέστρεψε βασίλεια, διέλυσε οικογένειες, καρπώθηκε περιουσίες. Κι όλα αυτά κάτω από ένα αστραφτερό χαμόγελο.

Τι απέγινε η εν λόγω Σταχτοπούτα; Στάχτη και μπούρμπερη. Γριά και ξεδοντιάρα σε ένα κρεβάτι ποτισμένο με πετρέλαιο κι ένα σπίρτο… έτσι για το κερασάκι της τούρτας! Ποια είμαι εγώ; Μα η εγγονή με το σπίρτο, βέβαια!

Νεκτάριος Μπουτεράκος

Advertisements